Denizli Acıpayam hangi Türk boyundan?
Türkmen aşiretlerinin önemli bir kısmı Denizli-Uşak bölgesine gelip yerleşmişlerdir. Bu Türkmenlerin Avşarlar önderliğinde faaliyet gösterdikleri ve Selçuklular tarafından Gölhisar olarak adlandırılan Karaağaç Ovası’na (Acıpayam) Sultan Mesut I döneminde (1116-1155) yerleştikleri bilinmektedir.
Acıpayam ismi nereden gelir?
Bölgeye “Acıpayam” isminin verilmesinin sebebi tam olarak bilinmemektedir. Bölgede çok sayıda badem ağacının bulunması ve badem ağaçlarının acı olmasından dolayı “Acıpayam” isminin verilmiş olması kuvvetle muhtemeldir. Bölgede bademlere “Payam” denmesi bu ismin yukarıdaki açıklamalardan ortaya çıktığını doğrulamaktadır.
Acıpayam kimin?
Acıpayam, Denizli ilinin bir ilçesidir. TUİK verilerine göre ilçenin nüfusu 31 Aralık 2021 itibarıyla 55’tir.
Acıpayam ne iş yapar?
Acıselsan, sondaj, deterjan, tekstil, boya, tutkal, gıda, ilaç ve kozmetik sanayinde ara madde olarak kullanılan selüloz türevi CMC üretiyor.
Denizli hangi soydan gelir?
BOZOKS DENİZLİ’YE GELİYOR Beğdili aşireti de Çivril-Işıklı ve Beydili’yi kendilerine yurt olarak seçtiler. Ay Han aşiretinden olanlar Yazır, Acıpayam ve Çal’daki aynı isimli yerlere geldiler. Dodurga aşireti ise bugün de aynı isimle bilinen Acıpayam’ın bir başka bölgesine yerleştiler.
Denizli hangi beylik?
Beylikler Dönemi’nde ilk Türk beyliği 1260 yılında Denizli’de kurulmuş ancak uzun ömürlü olmamıştır. Sahib Ataoğulları, Germiyanoğulları ve İnançoğulları beylikleri bölgeye hakim olmuştur. Denizli ilk kez 1391 yılında Osmanlı İmparatorluğu’na katılmıştır.
Acıpayam önceden nereye bağlıydı?
Garbikaraağaç, 1870 tarihli “Osmanlı İdare Nizamnamesi” ile 1871 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. 1888 yılında Denizli Sancağı’na bağlanan Garbikaraağaç kazası, daha sonra ACIPAYAM adını almıştır.
Acıpayam’da ne yetişir?
İlçe, kolayca yetiştirilebilen kavun ve bahçe ürünleriyle ünlüdür. Kavun, karpuz, lahana, ıspanak, domates, biber, elma ve akla gelen birçok ürün genellikle ovada üretilmektedir.
Acıpayam Ovası nasıl oluşmuştur?
Acıpayam Ovası, jeolojik olarak çok genç bir çöküntü havzasından oluşmuş olup, daha sonra alüvyonlu toprakla dolmuştur. Kırmızımsı kireçtaşı toprakları oldukça derin ve verimlidir. Ova, Ege bölgesinin ve ülkemizin en önemli ovalarından biridir. Toplam tarım alanı 413.260 dekar olup, bunun 100.000 dekarı sulanmaktadır.
Denizlinin en büyük ilçesi neresidir?
En kalabalık ilçe 346.000 nüfuslu Pamukkale’dir. En az nüfuslu ilçe ise 5.000 nüfuslu Baklan’dır.
Acıselsan ne zaman kuruldu?
1973 yılında Denizli Acıpayam halkı tarafından kurulan Acıselsan, 153.770 m²’lik sanayi alanı üzerine kurulu sekizinci şirkettir.
Aciselsan ne iş yapar?
Selüloz ve selüloz türevlerinin üretimi ve ticareti.
Acsel patronu kimdir?
Acıselsan’daki hissedarlığını, Devlet Memurları Emeklilik ve Sağlık Yardım Sandığı Vakfı’ndan Acıselsan hisselerinin %15,2’sini satın alarak artırdı. 2018 yılında Verusaturk GSYO’nun elinde bulunan hisselerin %47,3’ü Verusa Holding A.Ş.’ye devredildi.
Acıpayamda ne yapılır?
Acıpayam ilçesinde görülmeye değer tarihi yerler ve doğal güzellikler bulunmaktadır. İlçeye geldiğinizde görmeniz gereken yerler arasında Acıpayam Kanyonu, Keloğlan Mağarası, Alacain Mağarası, Acıpayam Çarşı Camii, Yazır Camii ve Oğuz Baba Türbesi bulunmaktadır.
Denizli Acıpayam’ın rakımı kaçtır?
953 mAcipayam / rakım
Denizli’de hangi medeniyetler yaşamıştır?
Önemli bir turistik güzergah üzerinde bulunan şehrimiz; Hitit, Frig, Lidya, İyon, Roma ve Bizans medeniyetleri gibi medeniyetleri bağrında yaşatmıştır. Hierapolis, Laodikeia, Tripoli, Heraclea, Attuda ve Colossae gibi yaklaşık 30 antik kent ve 20’den fazla höyük ve mezar höyüğü ile önemli bir medeniyet beşiğidir.
Ne türkü olduğumuzu nasıl anlarız?
Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün Soyağacı Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.
Oğuz boyu hangi soydan gelir?
Destanlara göre Oğuz boyu, Oğuz Han’ın altı oğlu ve onların dört oğlundan oluşmuştur. Bu 24 boyun farklı isimleri ve unvanları vardır. Bu bölünme Oğuz Kağan efsanesine dayanır. Daha sonra bu boylar iki boya ayrılmıştır: Bozoklar ve Üçoklar.
Denizli Adi nereden gelmiştir?
Prof. Denizli isminin Laodikya Ovası’nın ortasındaki gölden geldiğini açıkladı. Dr. Şimşek, Türklerin göle “deniz” dediklerini, bu nedenle şehrin Denizli adını aldığını anlattı.