İçeriğe geç

Masal Özellikleri Nedir

Masal nedir, özellikleri nelerdir kısaca?

Masal, Türk Dil Kurumu Sözlüğü’nde: “Genellikle halk tarafından uydurulan, ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa aktarılan, sıra dışı insanların başına gelen sıra dışı olayları anlatan bir tür öykü” olarak tanımlanıyor.

Masalların yapı unsurları nelerdir?

Olay örgüsü, karakter kadrosu, zaman, mekan, sembolik dil ve anlatı gibi yapısal birimler, masalın insanın mitolojik biyografisi açısından işaret ettiği göstergelerdir. Hikayenin anlatısındaki yapısal öğeleri oluşturan motiflerle, insanın/insanlığın değerli anıları ortak hafızaya kaydedilir.

Masallarda bahsedilen değerler nelerdir?

Peri masalları, genellikle ahlaki ve etik değerleri öğretmek veya vurgulamak için kullanılan hikayelerdir. Bu değerler, çocuklara ve yetişkinlere toplumsal olarak kabul edilebilir davranış, dürüstlük, adalet, sevgi ve sadakat gibi önemli kavramları öğretmeye yardımcı olur. Birçok peri masalı, karakterlerin dürüst olmasının önemini vurgular.

Masalın 5. bölümü nedir?

5. Dilekler Bölümü: Bu bölüm, tüm anlatının sonunda iyi dileklerin dile getirilerek hikayenin sonlandırıldığı bölümdür.

Masal nedir 9. sınıf?

Masallar; Genellikle halk tarafından yaratılan, ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa aktarılan, sıra dışı insanların başına gelen sıra dışı olayları anlatan edebi türlerdir. Masallar; Olaylara dayalı sanatsal metinlerdir.

Masalda ön plana çıkan değerler nelerdir?

Bu değerler; yardımseverlik, sevgi, din, dürüstlük, cesaret, sorumluluk, saygı, sadakat, çalışkanlık, adalet, vatanseverlik ve sabırdır. Masallarda en çok kullanılan değerin yardımseverlik değeri olduğu, bunu sevgi, din ve dürüstlük değerlerinin izlediği bulunmuştur.

Masalların en büyük özelliği nedir?

Masalları kısa öyküler ve destanlar gibi türlerden ayıran en önemli özellik, gerçekçi olmayan öğeler içermesi ve anlatılanları gerçekmiş gibi göstermeye çalışmamasıdır. Masallarda olaylar bilinmeyen bir zamanda gerçekleşir.

Masalların amaçları nelerdir?

Makalenin giriş cümlesinde olduğu gibi kafiyelerden oluşur. Düzyazı yerine şiir biçiminde yazılmış olan şiirsel eserlere de denir. Masal yazmanın amacı genellikle okuyuculara öğüt vermektir. Amaç okuyucuya eserden öğrenme, öğüt alma ve hayal gücünü geliştirme fırsatı vermektir.

Masalların örnekleri nelerdir?

MASALLARİncil ile Buluşma.DervişDört Öğüt.Üç Çocuk.Kader.İnatçı Horoz.Keloğlan’ın HikayesiYetim Kız.Diğer makaleler…

Masalda genellikle hangi değerlerden bahsedilir?

Araştırma sonucunda Türk masallarında en çok görülen değerlerin duygu, sevgi, itaat, itibar, dindarlık, destek ve güç olduğu, Japon masallarında ise en çok görülen değerlerin başarı, duygu, etkileme, güç, dindarlık ve destek olduğu ortaya çıktı.

Masallarda ele alınan değerlerimiz nelerdir?

Bu değeri 7 öyküde sorumluluk, 6 öyküde yardımseverlik, 5 öyküde adalet, dürüstlük, sabır, sevgi, 4 öyküde özdenetim, saygı ve 3 öyküde vatanseverlik takip ediyor. Dünyadaki tüm ulusların masallarındaki en önemli değerlerden biri dostluktur.

Masal denince akla ne gelir?

1. Masallar, çoğunlukla halk tarafından uydurulan, ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa aktarılan, olağanüstü durum ve olayları anlatan, bunları olağanüstü kahramanlarla ilişkilendiren halk hikâyeleridir.

Masal türleri nelerdir?

Genel olarak masal türleri dört ana kategoriye ayrılabilir: Hayvanlı masallar, sıra dışı masallar, gerçekçi masallar ve son olarak aşk hikayeleri.

Masal sonu nasıl biter?

İşte bu yüzden masalların mutlu sonla bitmesi gerekir. Hikâyenin sonunda kötüler cezalandırılır, iyiler ödüllendirilir. Bazen dinleyicilerden olaylardan ders çıkarmaları istenir ve hikâye bir öğütle son bulur.” (Özkaynak, 2013: 118).

Masalın en küçük unsuru nedir?

Anlatının en küçük yapısal öğesi olarak nitelendirilen motif kavramına Stith Thompson “motif”, Propp “işlev”, Veseleovskijz ise “tema” adını vermektedir (Günay 2011: 700).

Masal nedir 3. sınıf?

Masal; Hayali ve gerçek dışı olayların ve karakterlerin kurgulandığı bir metindir. Genellikle bir tekerlemeyle başlar ve biter. Olağanüstü olaylar ve insanüstü niteliklere sahip kahramanlar sunulur. Yer ve zaman bilinmez.

Masal nedir makale?

Ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa aktarılan, çoğunlukla sıra dışı durum ve olayları sıra dışı kahramanlarla ilişkilendirerek anlatan halk masalları türlerine masal denir. Sıra dışı durum ve olaylarla ilgili hikâyeler anlatırken zaman zaman zaman ve tarihe de yer verir.

Masal türleri ne demek?

Genel olarak masal türleri dört ana kategoriye ayrılabilir: Hayvanlı masallar, sıra dışı masallar, gerçekçi masallar ve son olarak aşk hikayeleri.

Türk masal kahramanları nelerdir?

Keloğlan.Nasrettin Hoca, Ali Baba ve Kırk Haramiler, Sedef Abla, Hamur Bebek, Tasa Kuşu, Küllü Fatma, Keloğlan, Tembel Mustafa, Tembel Kız… Türk masal kahramanlarının özellikleri; Bu kahramanlar iyi, doğru, dürüst, ahlaklı, erdemli ve yardımsever kahramanlardır… 7 Ocak 2017

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir